понеділок, 22 червня 2015 р.

ЩО ОБРАТИ: ЛІНЗИ ЧИ ОКУЛЯРИ?

    Через очі ми сприймаємо навколишню дійсність. Можливість бачити світ чітко і ясно дозволяє повною мірою насолоджуватися життям. На жаль, постійні навантаження на очі, такі як робота за комп’ютером, перегляд фільмів і читання книг — вкрай негативно впливають на зір. І чимало людей змушені носити окуляри чи лінзи.
    - Розглянемо особливість цих засобів корекції зору, а також в яких випадках їх варто застосовувати.
    Очі людини запрограмовані на стовідсотковий зір в середньому від 6 до 45 років без допоміжних засобів.  Бувають проблеми, коли зорова система не може задовольнити якісного сприйняття навколишнього середовища через певні відхилення, які потребують так званої корекції. Допоміжними засобами є окуляри або контактні лінзи. Це допомога нашому оптичному середовищу в правильному заломленні світлової інформації і фіксації її на тій ділянці зорової системи, яка може видати максимальний результат.

ОКУЛЯРИ

     Лінзи окулярів поділяються на збиральні і розсіювальні. При короткозорості використовуються розсіювальні. При далекозорості - збиральні лінзи.
    Умовно вони позначають знаком "-" при короткозорості і знаком "+" при далекозорості. Лінзи діляться на прості сферичні і більш складні – астигматичні.
    Сферична лінза корегує просту короткозорість і визначається числом під знаком – 1, – 2, – 3…  Це діоптрійність лінзи.
    Астигматизм - це дефект зору, при якому поєднується різний ступінь заломлення променя одного і того ж  знаку "+" або "–" або різного знаку в двох взаємних перпендикулярних площинах: вертикальній і горизонтальній. Це потребує складної сферо-циліндричної корекції.
Основним методом корекції аномалій будови ока до недавнього часу була окулярна лінза, тобто окуляри. Вона має свої переваги і недоліки.
Плюс у тому, що окулярами користуються за потреби. Впродовж дня від них можна відпочити, зробити масаж повік, вправи для очей. Матеріали, з яких виготовляється лінза, мають певний ступінь захисту від ультрафіолетового випромінювання і так звані просвітлювальні шари, які дають антибліковий захист. А недоліками є те, що це певний атрибут на обличчі у людини, який не завжди комфортний. Його важко застосовувати при заняттях спортом. Крім того, має певні нюанси в осінньо-зимовий період: коли різна температура на вулиці і у приміщенні, лінза запотіває. Є певний період адаптації, і це не завжди зручно. Також окуляри обмежують поле зору.

    Контактні лінзи - сучасний метод корекції, який дуже широко використовують. Адже є певні види професії, що передбачають дрес-код, в тому числі і вимога, щоб обличчя було без окулярів. Наприклад, дипломати. Є деякі країни, в яких зустрічі на дипломатичному рівні мають бути при відсутності окулярів. Тому доволі популярним сучасним методом корекції є  контактні лінзи.

КОНТАКТНІ ЛІНЗИ

Лінза  називається контактною, тому що вона безпосередньо одягається на очне яблуко, на рогівку і контактує з біологічно активною тканиною.
Вимоги до лінз:
  • гіпоалергенність,
  • гладкість,
  • не має викликати ніякого дискомфорту стороннього тіла на рогівці,
  • не викликати відчуття печії,
  • не подразнювати око,
  • не викликати запальних процесів
  • давати якісний хороший зір.
Таким вимогам сьогодні відповідають основні виробники лінз. Контактна лінза дозволяє займатися будь-яким видом спорту, не обмежує поля зору, не має ефекту запотівання.
  - Але! халатне ставлення пацієнта до контактної лінзи може спровокувати розвиток очних інфекцій, приводить до багатьох ускладнень. За лінзами потрібен більш ретельний догляд. Ваша дитина повинна стежити за тим, щоб своєчасно замінювати лінзи, промивати в розчині і зберігати. Єдині рідини, які повинні торкатися лінз – це ті, що спеціально створені для них. Щоб правильно промити контактні лінзи, чистими та сухими руками крапніть на лінзи очищаючий розчин, після чого ретельно промийте лінзи цим розчином, тоді замочіть їх на ніч у дезінфікуючому розчині. Очищуйте контейнер для лінз свіжим розчином. Неправильний догляд за лінзами може спровокувати розвиток очних захворювань. 
    Є лінзи, термін придатності одномоментного носіння яких – тиждень. Більшість досвідчених офтальмологів не рекомендують носити лінзи цілий тиждень. Тому що якою якісною контактна лінза не була б, доступ кисню та омивання захисною плівкою ока погіршується, воно страждає від нестачі харчування і зволоження. Тому краще, щоб око відпочивало. Лінзу треба носити зранку до вечора, а на ніч обов’язково знімати. Найоптимальнішим варіантом є місячні лінзи. Вони найбільш комфортні, якщо правильно використовувати. У ціновому плані це також кращий варіант - лінзи можуть виявитися більш дорогими, ніж окуляри.
Найліпше, коли пацієнт має два види корекції – і окулярний, і контактний. Тому що його можна комбінувати. На вихідні вдома користуватись окулярами, а під час зорових навантажень  - лінзами.
    Варто звертати увагу на термін придатності контактних лінз. Вони діляться на щоденні, недільні, місячні, квартальні. Також є м'які і жорсткі лінзи.
М'яка лінза є коригуючою, жорстка – лікувальна. Її використовують при астигматизмі. Тому обов’язково потрібно дотримуватись терміну придатності. Власне, вони називаються лінзами планової заміни. Коли пацієнт користується лінзою, термін придатності якої більший, ніж один день, її кладуть у спеціальний розчин, де вона дезінфікується. Також потрібно дотримуватись терміну використання розчинів, обов'язково стежити за чистотою контейнеру і рук.
    Є покази до корекції. Наприклад, торичні контактні лінзи, які коригують астигматизм. Але вони тільки місячні і не можуть бути дешевими. Показами до носіння лінз є короткозорість середнього та високого ступеня, яка погано коригується окулярами. У контактних лінзах гострота зору вища, ніж в окулярних. А ми прагнемо досягнути максимальної гостроти зору.
Є певні види лінз, які є лікувальними. Вони застосовуються для лікування прогресуючої короткозорості (міопії) - лінзи зворотної геометрії системи парагон. Вони використовуються для призупинення прогресування короткозорості у дитячому та підлітковому віці. Лінза одягається на ніч, а вдень пацієнт має кращий зір. Це єдина лінза, яка використовується з лікувальною дією.
      Тому варто все ж зважати на функції.  Якщо у пацієнта короткозорість слабкого ступеню, то чому б не користуватися окулярами? Зловживати контактною корекцією  також не можна.
     Пам’ятайте, будь-яка лінза може викликати алергічну реакцію. Це дуже індивідуально. Адже ми живемо у світі наростаючої алергізації. Тому від алергії ніхто не застрахований. Бувають випадки, коли людина впродовж 5-10 років користується лінзами, а потім починається алергія. Тому пацієнти, які застосовують контактну корекцію, повинні спостерігатися у лікаря раз у півроку, щоб не виникало ускладнень.
- Чи можна спати у лінзах?
Якщо ви не знімаєте вночі лінзи (навіть якщо вони "нічні"), це заважає доступу кисню до рогівки, у результаті виникає сухість, дискомфорт, почервоніння, набряки. Відсутність "нічного кисню" для ока підвищує ризик виникнення виразки рогівки, що може спричинити втрату зору. А якщо у вас є поверхневе подразнення на оці, лінза може "захопити" бактерії, що спричиняють запалення.
- Чи можна приймати душ у лінзах?
Від води лінзи можуть набрякати, змінювати форму та прилипати до ока, що може пошкодити рогівку і сприяти проникненню бактерій. Крім того, вода в душі, басейні, гідромасажних ваннах, озерах, річках та океанах містить мікроорганізми, які можуть потрапляти під лінзу і викликати болючі інфекції.

Немає коментарів:

Дописати коментар