четвер, 16 липня 2015 р.

Нагорода "ЗА ДОСЯГНЕННЯ У ДИТЯЧІЙ ОФТАЛЬМОЛОГІЇ"

Рівненський офтальмолог Мержиєвська Наталія Петрівна стала лауреатом фахової Нагороди ім. Н.І. Пільман "ЗА ДОСЯГНЕННЯ У ДИТЯЧІЙ ОФТАЛЬМОЛОГІЇ".  


18 і 19 червня, в рамках реалізації програми Всесвітньої організації охорони здоров’я із запобігання сліпоти у дітей “Зір 2020” у Львові відбулася VI Науково-практична конференція дитячих офтальмологів України “Медична і медико-педагогічна реабілітація дітей з аномаліями рефракції та захворюваннями окорухового апарату”.  Аби обмінятися досвідом, дослідити новинки та розповісти про професійні досягнення до Львова з'їхалися понад півтисячі провідних офтальмологів з усіх куточків України, а також  фахівці з  сусідньої Польщі.
Профілактика дитячої сліпоти є одним із пріоритетів сучасної охорони здоров’я в усьому світі (більш ніж у 50% випадків незрячість у дітей підлягає профілактиці або ж виліковуванню). Дитяча сліпота - важка проблема всієї держави: близько 11 тисяч маленьких українців - інваліди по зору, ще близько 400 тисяч - слабозорі діти.

Через відсутність державних програм для реабілітації дітей з вадами зору, значна частина випускників спеціальних навчальних закладів мають значно меншу конкурентноспроможність порівняно зі здоровими однолітками щодо навчання у ВИШах та на ринку праці.Ці обставини різко знижують можливість дітей з вадами зору стати повноцінними, соціально активними членами суспільства. Ця категорія дітей потребує комплексної реабілітації, яка включає медичну, соціально-педагогічну та психологічну складову.
Учасники міжнародної конференції - провідні українські та зарубіжні  офтальмологи та тифлопедагоги  обговорювали широкий спектр питань, зокрема нові методи діагностики та лікування дітей з вадами зору, ранню корекцію зору, актуальні проблеми дитячої слабкозорості та сліпоти в Україні.
На конференції Асоціація дитячих офтальмологів України нагородила медаллю ім. Н.І. Пільман «За досягнення в дитячій офтальмології» лікаря офтальмологічного відділення Рівненської обласної дитячої лікарні, засновника Дитячого ортоптичного кабінету і Офтальмологічного центру Мержиєвську Наталію Петрівну - за відданість справі і високий професіоналізм. 
Цю відзнаку у 2007 році заснувала Всеукраїнська громадська організація «Асоціація дитячих офтальмологів України» з нагоди 110-ї річниці від дня народження видатного українського офтальмолога, засновника дитячої офтальмології  Надії Ісааківни Пільман.

У програмі конференції були представлені:
  • сучасні методи діагностики аномалій рефракції та захворювань окорухового апарату в дітей;
  • нові аспекти застосування оптичної корекції та хірургічних методів лікування у дітей з рефракційною патологією і косоокістю;
  • системний підхід до реабілітації дітей із порушенням рефракції та захворюваннями окорухового апарату;
  • формування особливих поведінкових реакцій у дітей з деякими видами аномалій рефракції та окоруховими порушеннями, їх психолого-педагогічна діагностика;
  • комплексна медико-психолого-педагогічна реабілітація дітей раннього, дошкільного та молодшого шкільного віку з аномаліями рефракції і захворюваннями окорухового апарату.
В рамках конференції дитячих офтальмологів відбулися тренінги на такі теми: 
  • використання призм для діагностики та лікування косоокості;
  • порушення акомодації і методи їх діагностики;
  • психолого-педагогічна діагностика зорового сприйняття дітей раннього та дошкільного віку.
На виставці сучасного медичного обладнання і ліків провідних українських та світових виробників було представлено перші в Україні краплі для очей з ектоїном, які виробляє в Німеччині компанія Farmaplant. Відвідувачі конференції та виставки отримали докладну інформацію про два види крапель, які входять у лінійку EYE-t, а також познайомилися з новинками офтальмологічної апаратури, які можуть бути використані в лікуванні  та корекції порушень зору.
Захід проведено під патронатом Міністерства охорони здоров’я України, Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика, Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока», Асоціації дитячих офтальмологів України.

Немає коментарів:

Дописати коментар