пʼятницю, 14 травня 2021 р.

Зниження зору як наслідок віддаленого режиму

Пандемія нової коронавирусної інфекції продовжує завдавати ударів по здоров'ю людей будь-якого віку. Віддалений режим роботи, дистанційне навчання призвели до тривалого перебування в приміщенні перед моніторами комп'ютерів, ноутбуків, екранами телевізорів, телефонів і інших гаджетів, що значно збільшило навантаження на внутрішньоочний м'яз. 

Під ударом опинилися й діти, які перейшли в режим онлайн-навчання. Офтальмологи з різних країн публікують невтішні дані про зростаючу міопію, короткозорість у дітей, які довгий час навчаються дистанційно. Раніше навчання в школі дозволяло дітям змінювати фокусування очей, робити перерви, рухатися. Для онлайн-навчання стали характерні зміна крісла на диван і, звичайно, заміна гаджета на телефон або планшет. За цим послідувала втрата можливості сидіти рівно, часто забувалося і про правильне освітлення. Неправильно організоване робоче місце (як дорослих, так і дітей) завдавало не меншої шкоди здоров'ю, ніж надмірне напруження очей на близькій відстані. З поступовим і непомітним розвитком сколіозу, раннім остеохондрозом зір може погіршитися ще більше. 

Сучасні монітори, телефони, і інші гаджети небезпечні ще й тим, що випромінюють вже не горезвісні електромагнітні поля, а промені видимого спектру. Це пов'язане із моментом зчитування інформації з монітору комп'ютера з короткохвильовою синьою частиною спектру (нанохвилями). Нанохвилі викликають макулярну дегенерацію (деформування макули - частини ока, яка відповідає за гостроту зору) та негативно діють на акомодаційну систему ока. Безперервний вплив квантів фіолетового і синього випромінювання при тривалому перебування за монітором здатний викликати розвиток очних захворювань, втоми очей, головні болі, порушення сну і т.п.

На думку фахівців, головним негативним фактором є тривалість перебування людини перед монітором, коли відстань між монітором і очима тривалий час підтримується однаковою, в результаті чого очні м'язи перенапружуються і втомлюються. Нормальна робота очей передбачає постійну зміну фокуса з близьких відстаней на далекі і навпаки. Якщо людина довго концентрується на моніторі комп'ютера, то очні м'язи перебувають в постійній напрузі, виникає спазм, тому віддалені предмети можуть здаватися размитими. Крім того, обмеження мигальних рухів при зоровому навантаженні викликає симптом "червоного ока", що в подальшому може супроводжуватись синдромом "сухого ока". 

Симптоми перевтоми очей: відчуття печії в очах, сухість ока, втома, двоїння в очах, чутливість до відблисків яскравого кольору, складність відрізняти контрастність візерунків в кольорових картинках, утруднення читання при слабкому освітленні, і утруднення відновлення після фотостресу.

 

Найкращий метод при боротьбі із проблемою є її профілактика. Її ще можна назвати "режимом зорового навантаження". Іншими словами, для школярів варто після однієї години роботи за комп’ютером роботи перерви з переключенням погляду на далекі та близькі предмети зі спеціальним комплексом укріплення зорової системи для очей. Дорослим рекомендується робити такі вправи не менше, аніж раз на дві години.

Саме зараз, з послабленням обмежень, викликаних пандемією, з поступовим поверненням до звичного способу життя і режиму, бажано отримати консультацію офтальмолога, провести необхідні обстеження всім членам сім'ї. Особливо це актуально, якщо ви відчули, що стали бачити гірше, якщо дитина стала мружитися або скаржитись, що зір погіршився, хоча раніше не користувалася ні окулярами, ні контактними лінзами. Фахівці «Офтальмологічного центру Наталії Мержиєвської» зроблять все можливе для повернення Вашого зору.
Якісна офтальмологічна допомога сьогодні доступна!

Не забувайте про елементарні правила при роботі з комп'ютером:

  • дотримуватися дистанції в 60-80 см від екрану монітора;
  • стежити за освітленням;
  • робити перерви
  • робити гімнастику для очей.

Поліпшення функції зору та кінцевий результат лікування є найбільш критичними й істотними для пацієнта. До компонентів зорової функції належить гострота зору на близьку, середню та далеку відстань, периферичний, бінокулярний та просторовий зір, контрастна чутливість, кольоросприйняття, адаптація та швидкість візуальної обробки. Багато повсякденних видів діяльності вимагають поєднання відразу декількох функцій зору. Тільки офтальмолог може визначити, чи є виявлене порушення функціональним, пов'язаним з умовами роботи або навчання, чи можна зупинити, і чи потрібна корекція зору.
 
Будьте здорові і бережіть свій зір!

Немає коментарів:

Дописати коментар