пʼятницю, 6 березня 2020 р.

ГЛАУКОМА ДИТЯЧОГО ВІКУ

6 березня у всьому світі за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми - WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою - WGPA відзначається «Всесвітній день боротьби з глаукомою». 

Глаукома – це хронічне захворювання очей, при якому підвищується внутрішньоочний тиск і пошкоджується зоровий нерв.
Глаукома об’єднує велику групу захворювань очей, яка характеризується постійним або періодичним підвищенням внутрішньоочного тиску з подальшим розвитком дефектів бічного поля зору, зниженням центрального зору та атрофією зорового нерву. Діагноз глаукома – один із найпідступніших, бо початок хвороби майже безсимптомний, хвороба розвивається непомітно. Поступово починає звужуватися поле зору - людина перестає помічати розташовані збоку об’єкти. Зір, втрачений внаслідок глаукоми, не підлягає відновленню і приводить пацієнта до інвалідності.

Загалом майже три мільйони, а то й більше школярів мають поганий зір. Саме в цьому віці, коли даються зорові навантаження, часто проявляються аномалії рефракцій, наприклад, неправильна будова ока.

Мова не йде про інвалідів, а лише про дітей з погіршенням зору. Та й серед цього контингенту є різні ступені захворювання.  Наприклад, короткозорість високого ступеня в перспективі має дуже багато ускладнень. Через це з цього контингенту і з’являються у нас інваліди по зору. Основна їх частина — від вродженої патології. Це вроджені катаракта, глаукома, міопія, ретинопатія недоношених дітей, пухлини ока і т. ін.  Якщо у малюка вроджені проблеми з очима, треба зробити все, щоб до шести-семи років, тобто до моменту, коли дитина сяде за парту, максимально відновити зір, усунути косоокість.
Інша частина стає інвалідами в працездатному віці: прогресування зорової патології, в тому числі короткозорості, відбувається в період від 10 до 18 років. У подальшому у віці від 20 до 40 років контингент стабільний. А от у 40 років з’являється вже глаукома. Тому згідно з наказом МОЗ, рекомендаціями Всесвітньої асоціації глаукоматологів з цього віку треба обов’язково перевіряти внутрішньоочний тиск кожні два роки, щоб профілактувати сліпоту.

Діагностика  глаукоми  дитячого  віку

Коли мова йде про дітей, найважливішим заходом для профілактики проблем зору є звичайні офтальмологічні огляди та тести  візуального скрінінгу. Раннє виявлення та лікування багатьох захворювань, що загрожують зору, можуть запобігти таким проблемам як: косоокість, амбліопія, серйозні порушення рефракції та інші.
У дітей рідко, але може зустрічатися вроджена глаукома. При вродженій глаукомі діти народжуються вже з підвищеним ВОТ або ж підвищення тиску виникає незабаром після народження.

Як зазначає професор Сергій Риков, д.м.н., президент Асоціації дитячих офтальмологів України, батьки мають знати, на що звернути увагу при огляді очей власної дитини:
— "Великі красиві очі, такі, що вони навіть випирають з орбіти, або якщо одне око більше, а друге менше, чи якщо видно, що око збільшене в об’ємі. Одна справа, якщо ця дитина подібна на бабусю чи дідуся, але якщо нормальна анатомія, а око збільшується, іде почервоніння кон’юктиви (білкової оболонки навколо ока), дитина стає неспокійною — це може свідчити про підвищення тиску, який в свою чергу тисне на нервові закінчення і призводить бо появи болю у дитини",
розповідає професор Сергій Риков.
Через декілька тижнів, місяців або навіть років, залежно від рівня підвищення ВОТ, неминуче розвивається глаукоматозне ураження зорового нерва, розтягнення та деформація очного яблука, оскільки склера в новонароджених є еластичною. Унаслідок ураження зорового нерва і/або помутніння рогівки діти з вродженою глаукомою можуть мати стійке значне зниження зору.
На момент народження зорова система сформована ще не повністю. Протягом перших років життя вона може завершити свій подальший розвиток лише за умови нормального бінокулярного зору. Якщо протягом дитинства одне око не бачить належним чином (наприклад, унаслідок одностороннього помутніння кришталика), то функціональне дозрівання зорового апарату на цьому боці є під загрозою. Без належного лікування існує загроза стійкого зниження зору, — тобто розвивається амбліопія, оскільки повний розвиток не відбувся успішно. Амбліопія   піддається лікуванню лише у дитячому віці, її корекція у дорослих є неможливою. Саме тому так важливо, щоб маленькі пацієнти з глаукомою могли дивитися обома очима та щоб у них якнайшвидше розвивався нормальний бінокулярний зір.
Якщо ви помітили у малюка одну з нижчеперерахованих ознак, якомога швидше зверніться до дитячого офтальмолога:
  • надмірна сльозотеча;
  • яскраво виражена світлочутливість (дитина відвертається від світла, ховається під ковдрою);
  • дитина мружиться;
  • дитина скаржиться на туман перед очима;
  • очі надмірно опуклі;
  • підвищена дратівливість;
  • спазм повік;
  • постійний біль в очах.
— Набагато частіше глаукома розвивається пізніше, протягом життя. При підвищенні внутрішньоочного тиску в дитячому віці говорять про глаукому дитячого віку, а якщо це трапляється у підлітковому віці, застосовують термін ювенільна, або юнацька глаукома. У більшості випадків уражаються обидва ока, але в різній мірі. Хлопчики хворіють дещо частіше, ніж дівчатка. Іноді ця форма глаукоми є спадковою.

 При глаукомі дитячого віку  немає  класичних ознак вродженої глаукоми.  Очі не збільшені, і  такі симптоми, як епіфора (надмірна сльозотеча), фотофобія (світлобоязнь) та мутна рогівка, теж відсутні. Цей тип глаукоми діагностується випадково під час звичайного скринінгового медичного обстеження або коли дитину обстежують у зв’язку з наявністю випадків глаукоми у сім’ї. В інших дітей глаукома супроводжується зниженим зором та страбізмом (косоокістю). У цих випадках переважно вже існує виражене глаукоматозне ураження. Це ще раз диктує необхідність проведення повного офтальмологічного обстеження та належної оцінки усіх зорових проблем у дитинстві, в тому числі косоокості.
Типи глаукоми, що проявляються у дитячому віці, часто є спадковими.
Ювенільна глаукома — це підвищення внутрішньоочного тиску, що трапляється у старших дітей та підлітків, вона часто буває спадкова. Діти також можуть хворіти на інші форми глаукоми, наприклад, вторинну глаукому внаслідок травми чи запалення.


— Своєчасне звернення до лікаря і рання діагностика допоможуть зберегти один з найдивовижніших дарів природи — зір.


Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я та Всесвітньої асоціації глаукоматологів — потрібно регулярно міряти внутршньоочний тиск, починаючи з 40 років. Якщо в сім’ї є глаукома — тобто, бабуся чи дідусь, чи якісь інші родичі хворіли на глаукому, то тоді потрібно пам’ятати, що вже в 35 років варто звернутися до офтальмолога, щоб перевірити очний тиск, і потім кожен рік поспіль.


Раннє виявлення та лікування глаукоми може врятувати зір. При вродженій глаукомі варіант лікування один — хірургічний. Також буває підліткова глаукома, яка проявляється до 18 років, тут лікування може бути комбінованим — краплі та оперативне втручання. Але вікова глаукома, яка настає після 40 років, у світі лікується виключно краплями.
— Дитині, якій одного разу був поставлений діагноз "глаукома", потрібен регулярний контроль у окуліста, щоб не пропустити можливі рецидиви хвороби, тримати ВОТ під контролем і стежити за станом зорового нерва і рогівки.


Лікар–офтальмолог вищої категорії 
МЕРЖИЄВСЬКА Наталія Петрівна,

Офтальмологічний Центр Н. Мержиєвської
33018  м. Рівне, вул. Миколи Карнаухова, 31, 4 поверх
Попередній запис: тел. (097) 343-63-14 

Немає коментарів:

Дописати коментар