четвер, 9 серпня 2018 р.

СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ДОПОМАГАЮТЬ В ЛІКУВАННІ ДИТЯЧОГО ЗОРУ

Лікар припиняє бути професіоналом в ту мить, коли він перестає вчитися чомусь новому. Прогрес науки і техніки рухається дуже швидко, головною цінністю суспільства стає інформація про світові технологічні інновації, які вже зараз можна застосувати, тому лікар-фахівець повинен вчитися весь час, адже потрібно встигати за сучасними технологіями.

 Коли я обирала свою професію лікаря-офтальмолога, мені було навіть важко уявити собі ті технології, з якими мені доводиться працювати зараз.
Медицина не стоїть на місці, і щороку з'являються нові методики, що дозволяють проводити більш повноцінне і якісне лікування. Як спеціаліст, я уважно слідкую за тенденціями розвитку своєї галузі, і найкращі признані та запроваджені в світі методики намагаюся приміняти в нашому Офтальмологічному Центрі.

ЛІКУВАННЯ АМБЛІОПІЇ - ЩО НОВОГО?

Однією з основних і важливих проблем дитячої офтальмології є амбліопія, яка є не тільки функціональним недоліком, перешкоджає розвитку зорової системи, а й в майбутньому в значній мірі обмежує вибір професії, унеможливлює право на водіння транспортними засобами або літальними апаратами.  
 Амбліопія або ледаче око - це стан, при якому око виглядає нормально, але гострота зору знижена, знижена контрастність, чутливість і периферійний зір. Гіппократ свого часу визначив амбліопію як хворобу, при якій пацієнт нічого не бачить оком і лікар нічого не бачить в цьому оці. Неможливо повністю виправити зір в такому оці ані за допомогою окулярів, ані за допомогою лінз, ані за допомогою операцій, і амбліопія у дітей не зникає з віком. 


 Плеоптичне лікування амбліопії включає в себе апаратний комплекс і такий непопулярний метод, як оклюзія , що вважається «золотим стандартом» лікування цієї патології вже протягом 200 років –  це закрити здорове око для того, щоб змусити слабке око працювати і передавати сигнали в мозок, стимулюючи роботу нейронів в зоровому центрі і тим самим покращуючи зір. Дуже важливо задіяти зоровий ресурс ослабленого ока, розробити зір обох очей, поліпшити рухові функції очей, просторове сприйняття, дати змогу зоровому аналізатору включатися в роботу і розробляти стереоскопічний зір! Правильне проведення оклюзії – необхідна умова для лікування «ледачого ока» і поліпшення його гостроти зору.
 Але «заклеювання» одного ока викликає опір як у батьків, так і у дітей. Адаптація до окклюдора - це серйозна проблема, оскільки діти не люблять ходити з одним закритим оком, їм спочатку важко, погано видно. Маленькі дітлахи зривають заклейку, не дають надіти. Є й психологічний аспект, бо заклеювання саме по собі є косметичним дефектом, і дітей можуть дражнити, показувати на них пальцем, насміхатися.
Наш Офтальмологічний Центр уклав угоду на застосування нового методу лікування амбліопії з ДП Техномед Україна - ексклюзивним представником компанії NeuroVision, розробника програмного забезпечення для лікування амбліопії RevitalVision на території України. Тепер в нашому Центрі ми використовуємо новий сучасний метод лікування амбліопії, який вже відомий в Америці, Європі і нині вийшов на ринок України: це застосування спеціально розроблених  розумних окулярів ViDi Smart Occlusion Glasses. Окуляри представляють собою абсолютно новий підхід в лікуванні амбліопії з використвнням новітніх технологій. 

На вигляд окуляри ViDi Smart Occlusion Glasses схожі на звичайні окуляри для дітей, але оснащені спеціальною рідкокристалічною лінзою (LCD - liquid crystal display). 
Електронний чіп, вбудований в оправу, закриває лінзу окулярів з певною періодичністю (стандарт - кожні 30 секунд), виконуючи ефект закриття здорового ока, як це застосовується в даний час в усьому світі для лікування амбліопії у дітей. При цьому око, що краще бачить, закривається на короткий час, але дитина цього не відчуває і тому старанно продовжує лікування. Закриваючи лінзу з боку здорового ока на невеликий проміжок часу, окуляри змушують "працювати" слабше око, привчають дитину користуватися обома очима (розвивають бінокулярний зір). Це відбувається безболісно, ​​не заподіює ніяких незручностей і не знижує впевненість дитини в собі - на відміну від оклюдерів, які повністю закривають одне око.
Лікування призначене для дітей в перші роки їх життя, поки система органів зору продовжує розвиватися і ще можна вплинути на її формування. Окуляри прості у використанні, мають вигляд звичайних окулярів і легку оправу, зручні, ефективні і призначені для дітей від 3 до 10 років. Якщо дитині також необхідна корекція аметропії, то електронні окуляри підбираються з урахуванням рецепта, виписаного офтальмологом. Таким чином одночасно лікуються і проблеми із зором, і "ледаче око".

Окуляри ViDi Smart - сучасний зручний, практичний і естетичний гаджет, з легкістю сприймається як дітьми, так і їх батьками, позбавляючи їх від незручності і неприємних відчуттів, пов'язаних з очними наклейками, і від додаткових труднощів і больових відчуттів, з якими пов'язане закапування атропіну в сильніше око. Батьки не переживають, бачачи, як їх дитина страждає і бореться з лікуванням, а дитина залюбки вдягне такі гарні та цікаві окуляри, і вестиме свій звичний спосіб життя, незамітно постійно дотримуючись режиму лікування "ледачого ока" протягом всього дня.

ІННОВАЦІЇ В ЛІКУВАННІ КОСООКОСТІ

Так само уважно ми слідкуємо за новими розробками вітчизняних вчених і медиків у дитячій офтальмології та одними з перших впроваджуємо їх у нашому Центрі.

В нашому Офтальмологічному центрі Мержиєвської Н.П. освоєно і застосовується метод лікування амбліопії при косоокості з використанням вітчизняного високотехнологічного обладнання - із застосуванням мікропризматичних окулярів, які скорочують час лікування і допомагають точно розрахувати кут косоокості, натренувати око правильно сприймати зображення, досягти відновлення бінокулярного зору.


Довгий час широке застосування призм при косоокості стримувалось технічними труднощами: окулярна лінза з великою призматичною дією була важкою, неестетичною і мала значні аберації. Завдяки досягненням вітчизняної науки і створенню спеціальних оптичних мікропризм стало можливо застосувати призматичну корекцію і використовувати окуляри для лікування косоокості в офтальмологічній практиці.

За допомогою набору призменних компенсаторів КК-42 офтальмолог дозує вид косоокості і аномалію рефракції. За результатами обстеження виписується рецепт на виготовлення призматичних окулярів. На сьогодні рецепти на виготовлення сферо-призматичних окулярів виписують лише 50 лікарів-офтальмологів провідних клінік України, які освоїли дану методику. Виготовляють складні сферопризматичні окуляри безпосередньо в лабораторії Інституту проблем реєстрації інформації НАН України за спеціально розробленою технологією.
Найчастіше косоокість розвивається на третьому році життя, коли з'являється інтерес до занять поблизу: малювання, ліплення, розглядання картинок і т.д. При цьому посилюється навантаження на очні м'язи і акомодацію (фокусування зору), що при недосконалості зорової системи проявляється відхиленням очей, в результаті якої те око, що гірше бачить, відходить убік від загальної точки фіксації. Думка, що косоокість може пройти сама по собі - помилкова. Якщо косить тільки одне око, це свідчить про функціональну нерівність очей і загрожує слабкозорістю "ледачого ока". Поки не буде підвищена гострота зору, виправлена нецентральна фіксація, рухатися далі неможливо.

Багато новітніх технологій ми вже використовуємо щодня. І ще багато нових з’явиться найближчим часом. Офтальмологічний Центр Наталії Мержиєвської і надалі відслідковуватиме, скурпульозно відбиратиме і впроваджуватиме у себе найефективніші нові методики і технічні рішення, що дозволяють проводити більш повноцінне і якісне лікування дитячої слабкозорості.

лікар–офтальмолог 
вищої категорії 
МЕРЖИЄВСЬКА Наталія Петрівна,
засновник і керівник
Офтальмологічного Центру Н. Мержиєвської
33018  м. Рівне,
вул. Миколи Карнаухова, 31, 4 поверх
Попередній запис:
тел. (097)  343-63-14

Немає коментарів:

Дописати коментар