понеділок, 13 червня 2016 р.

ЗАХИСТІТЬ ВЛІТКУ ОЧІ ВІД УЛЬТРАФІОЛЕТУ!

 Влітку, як ніколи, наші очі потребують турботи. Починаючи з ранньої весни і закінчуючи пізньою осінню, наші очі як найбільш делікатний і важливий орган людського організму потрібно плекати і берегти. Особливо дитячі - адже в юному віці закладаються основи здоров’я людини на довгі роки.
Оскільки зорове зображення формується за рахунок видимої частини спектру, то вона є корисною для органа зору. Але, на жаль, є і згубні види спектру сонячного проміння - інфрачервоне та ультрафіолетове. Це невидима частина спектру.
Найбільш згубним для зору є ультрафіолетове випромінювання. Дія ультрафіолету спричиняє різні зміни органа зору, які проявляються незворотною його втратою. Не всі знають наскільки небезпечний тривалий надмірний вплив ультафіолету на очі і шкіру навколо них. Наслідками впливу УФ-випромінювання може бути прискорення старіння очей (прогресування катаракти, дистрофія сітківки, погіршення кольорового зору та інші пошкодження функцій зорової системи). Ультрафіолет викликає руйнування фоторецепторів, де формується зорове зображення, вивільнення так званих вільних радикалів, що призводять до органічних змін органу зору, і формування дегенеративних змін, формується макулярна дистрофія сітківки ( пошкодження центральної зони сітківки). Зір втрачається безповоротно, не лікуючись жодними доступними хірургічними і терапевтичними методами.

Тому від ранньої весни до пізньої осені бажано користуватися засобами захисту органів зору, тобто сонцезахисними окулярами: краще вберегти зір, аніж його лікувати.
Людина повинна користуватися передусім якісними окулярами. Окуляри за усіма нормами офтальмології підбираються лише за допомогою лікаря-офтальмолога і лише у спеціалізованих магазинах оптики. При підборі окулярів будьте пильними, щоб через дешеві і неправильно підібрані окуляри ви не відчули з часом не тільки дискомфорт типу запаморочення голови чи неможливості сфокусувати погляд, а й непомітну втрату зору. 

На сьогоднішній день можна придбати окуляри типу Polaroid за помірною ціною, які мають не менше трьох ступенів захисту таких як тонування, антиблик і просвітлюючі шари, що повністю поглинають ультрафіолет. Крім того, такі окуляри мають хорошу якість полімеру, не спотворюють зображення і не обмежують поле зору. Одним із чинників, за допомогою якого можна дізнатися про рівень захисту окулярів, є напис "UV-PROTECTION", зроблений на внутрішній стороні однієї з дужок. Якісні окуляри повинні захищати від променів типів А і В.
При виборі сонцезахисних окулярів потрібно зважати на три критерії:
  • наявність поляризаційного шару в лінзі. Він є не в усіх відомих світових брендах. Такий шар необхідний, тому що покращує якість зображення, забирає вторинні аберації (бліки), нечіткість першого порядку;
  • ступінь захисту від ультрафіолетового опромінення. Він запрограмований при виготовленні самої лінзи. Залежить від якості полімеру, з якого виготовляється лінза;
  • ступінь тонування для комфорту зору, який пацієнт визначає індивідуально: є повністю затемнені окуляри, є середньо і помірно затемнені. Для щоденного носіння не рекомендує користуватись повністю затемненими окулярами, а обирати 1 або 2 ступінь затемнення. А 3-4 ступінь тонування використовується для пляжного сезону і для походу в гори, де є яскраве освітлення.
Багато батьків купують дітям безліч дорогих іграшок, солодощів, але до сонцезахисних окулярів ставляться зневажливо. І дарма - дитячі очі більш сприйнятливі і вразливі до сонячних променів, ніж дорослі. Інтенсивні ультрафіолетові випромінювання можуть негативно впливати на все око: на кришталик, рогівку, сітківку.  Сітківку очей дитини необхідно берегти з юних років, адже в дитячому віці закладаються основи здоров’я людини на довгі роки. Без використання захисних окулярів при сильному ультрафіолетовому випромінюванні сонця дитина може отримати непоправні травми сітківки та рогівки ока, а також сонячні опіки, які згодом призводять до більш серйозних порушень зору: відшарування сітківки та короткозорості. Тому потрібно стежити за очима з дитячого віку, особливо в яскраві, сонячні, літні дні. Найоптимальнішим віком вважається 3-4 роки, але можна привчити дитину до захисту очей з 1 року - зараз цілком можливо вибрати сонцезахисні окуляри  навіть для найменших, адже існують абсолютно безпечні сучасні сонцезахисні окуляри з м'якого прогумованого пластика, які легко сідають і не здавлюють за вушками, їх можуть носити діти 1-2 років. Форма окулярів повинна підходити малюкові. Переконайся в тому, що окуляри добре сидять, не здавлюють ніс і голову, не спадають і не з’їжджають.
Дитячі сонцезахисні окуляри варто обирати таких марок: "Solano", "Swing", "Eclipsy", "SHBEK", "Guess", "Polaroid". Головне правило – не нашкодити здоров’ю дитини і зберегти хороший зір на довгі роки.
Найпоширенішими окулярами є чорні і коричневі. Вони захищають від променів, а також не завдають ніякої шкоди очам малюка. Прийнятні для дітей також зелені або сірі лінзи - вони зберігають природні кольори, знімають напругу очних м’язів, прекрасно захищають від сонячних променів.
Тим, хто використовує контактні лінзи, сонцезахисні окуляри також необхідні - для тієї частини ока, яку не покриває лінза, ризик пораження УФ-випромінюванням залишається. Тому якісні сонцезахисні окуляри гарантують комфорт при використанні контактних лінз, а також оберігають очі від пилу і вітру.

Для збереження хорошого здоров’я, в тому числі і органу зору намагайтеся більше часу проводити на свіжому повітрі - насолоджуйтесь спілкуванням з природою хоча б у вихідні дні. Варто дивитися на зелений колір (ліс, парк) і як тече вода в річці. Можна обійняти дерево, позичити у нього енергію, поспілкуватися з шелестінням листочків, насолодитися цвіріньканням птахів і ви себе почуватимете оновленою людиною. Такі сімейні прогулянки варто робити хоча б раз в тиждень.

Немає коментарів:

Дописати коментар