суботу, 28 лютого 2015 р.

Комп'ютерний зоровий синдром





    За вікном XXI століття, період, коли сучасні технології нам вагомо полегшують життя, однак з іншого боку просять велику ціну за це – наш зір. Нове захворювання нашого часу так і називається - КЗС - комп'ютерний зоровий синдром, який в останні роки набув розповсюдження у зв'язку з широким впровадженням комп'ютерів у всі сфери людської діяльності (інтернет, інтерактивні методи навчання, віртуальні ігри, електронні бібліотеки). "Хвороба" офісних працівників, менеджерів, банківських працівників – це хвороба, яку спочатку називають "комп’ютерним зоровим синдромом", а вже пізніше вона переростає у короткозорість. Люди розуміють це, але до кінця не усвідомлюють, що повернути зір до стовідсоткового рівня майже неможливо.

      Комп'ютерний зоровий синдром пов'язаний із моментом зчитування інформації з монітору комп'ютера з короткохвильовою синьою частиною спектру (нанохвилями). Нанохвилі викликають макулярну дегенерацію (деформування макули - частини ока, яка відповідає за гостроту зору) та негативно діють на акомодаційну систему ока. КЗС характеризується стійким зниженням зору.
      Для запобігання виникнення комп'ютерного синдрому варто обмежити час перебування дитини за комп'ютером. Одномоментний сеанс роботи повинен бути не більше однієї години. Для дітей молодше 12 років 1 година за комп'ютером - це денна норма. Для дорослих потім повинен бути перепочинок на 15 хвилин, а дітям краще бути за комп'ютером двічі по півгодини.
      Обмеження мигальних рухів при зоровому навантаженні викликає симптом "червоного ока", що в подальшому може супроводжуватись синдромом "сухого ока". Постійна робота із комп’ютером зазвичай викликає почервоніння очей, і щоб його усунути, люди помилково використовують судинно-звужуючі препарати, які лише наносять шкоду очам. Їхня шкідливість полягає у тому, що вони заставляють судини звужуватися і тим самим знімають почервоніння. Але ж зір за рахунок звуження судин погіршується. Тому "Візином" чи іншими ідентичними препаратами користуватись не варто. Варто використовувати трофічні та зволожувальні засоби.  
       Найкращий метод при боротьбі із проблемою є її профілактика. Її ще можна назвати "режимом зорового навантаження". Іншими словами, для школярів варто після однієї години роботи за комп’ютером роботи перерви з переключенням погляду на далекі та близькі предмети зі спеціальним комплексом укріплення зорової системи для очей. Дорослим рекомендується робити такі вправи не менше, аніж раз на дві години.

      По можливості варто всі вихідні проводити на свіжому повітрі, у робочий час – провітрювати приміщення.       Найкращий видом спорту для підтримки хорошого зору є плавання. І ще не забуваємо робити масаж шийного відділу хребта, особливо це стосується офісних працівників.
      Пригадайте свої захисні окуляри, які придбали спеціально для роботи за комп’ютером, які продають в оптиках зі спеціальним напиленням, щоб захистити очі від пагубного впливу моніторів комп’ютерів?
      – Окулярів для роботи за комп’ютером не існує взагалі. Адже від монітора немає ніякого випромінювання взагалі. Проблема у тому, що людина весь робочий день проводить на короткій відстані від комп’ютера, яка потребує додаткового зорового напруження, до того ж вона постійно споглядає на освітлений екран. Окуляри знімають світловий вплив (антибліковий компонент). А далі спрацьовує акомодаційна система.
      Я завжди пояснюю своїм пацієнтам, що сонцезахисні окуляри – це не модний атрибут, а необхідність кожного громадянина. Ультрафіолетове випромінювання агресивне від ранньої весни до осені, у деяких людей і взимку, тому для попередження опіків сітківки мають бути сонцезахисні окуляри. Але тут головне зрозуміти, що їх треба купувати тільки в оптиках. Адже там можна підібрати будь-які окуляри на різний смак і в будь-якому ціновому діапазоні. З власного досвіду можу порекомендувати фірму "Polaroid". Окуляри цієї фірми виправдовують ціну якістю.

      У сучасному світі є профілактична медицина, яка базується на самосвідомості громадян, кожна людина сама має бути зацікавлена залишатися здоровою. Тому, якщо хочете бути здоровими – не бійтеся лікарів та приходьте на перевірку, адже ми не шкодимо, ми – лікуємо.
      Дитині дошкільного віку потрібно оглядатися в офтальмолога щороку, оскільки у дитини зір формується до шести років. Саме в дитинстві найлегше справитись із більшістю захворювань зорової системи, не вдаючись до хірургічного втручання, однак для цього необхідна своєчасна діагностика і вчасно розпочате лікування. Бо шанси на успіх можуть швидко звестись до мінімуму або зовсім зникнути.

Немає коментарів:

Дописати коментар